Hond & VuurwerkHonden en vuurwerk: Wees een wijze baas!

Veruit de meeste honden hebben een hekel aan vuurwerk. En terecht. Het lawaai, de geur, alles rondom vuurwerk laat de alarmbellen rinkelen bij dieren. En laten we eerlijk zijn: vuurwerk ís ook gevaarlijk!

Als honden het zelf voor het zeggen hadden, vertrokken ze medio december naar een rustiger oord en kwamen ze 2 januari pas weer terug. Helaas zit dat er voor de meeste honden niet in en moeten ze aan het vuurwerk geloven. Stel je eens voor dat je deze dagen 10 keer beter ruikt en hoort dan normaal, hoe zou je dan het vuurwerk ervaren? Precies! Heel onaangenaam. Bedenk dat een hond vele malen meer ruikt en hoort dan wij!

Als baas zijn wij verantwoordelijk voor het welzijn van onze honden. Eén van onze taken is om hen zo goed mogelijk door de periode van vuurwerk heen te loodsen. Maar hoe doe je dat? Hond InZicht heeft de zaken eens op een rij gezet.
IMG_20141229_161322
De dagen voor Oud & Nieuw
Aanlijnen
Laat je hond aangelijnd uit. Check de lijn, de gespen en de musketonhaken of ze nog stevig zijn. Is je hond bang, gebruik dan eventueel een tuig in combinatie met een halsband Neem geen enkel risico, als je hond schrikt en wegloopt, is het leed niet te overzien!
Vuurwerk vermijden
Vermijd vuurwerk zoveel mogelijk. Ga naar rustige uitlaatplekken. Loop ruim om vuurwerkafstekende jongeren heen. En loop op tijden dat er weinig vuurwerk wordt afgestoken, zoals rond etenstijd of ’s morgens vroeg.
Rustig blijven
Blijf rustig bij harde knallen. Als de baas rustig is, ziet de hond dit als voorbeeld. Is je hond erg geschrokken, blijf dan even staan en laat je hond ter plekke herstellen. Als je direct wegloopt, versterk je zijn schrikreactie.
Steun je hond
Als je hond bang is, zorg dan dat je in de buurt bent. Geef hem de mogelijkheid om bij je te zijn. Straal rust en vertrouwen uit. Met overdreven aaien of troosten of, zoals vaak wordt geadviseerd, je hond te negeren, maak je het alleen maar moeilijker voor je hond. Dus kies voor:  steunen, aanwezig zijn, veiligheid bieden.
Veilig plekje in huis
Het kan helpen om een veilig plekje voor je hond te maken, bijvoorbeeld door een deken over een bench te leggen of de mand verplaatsen naar een hoek van de kamer. Soms kiezen honden zelf een rustige plek, waar ze zich prettig voelen. Als het kan, sta ze dan toe daar te liggen.

Oudjaarsdag
Kort uitlaten
Laat je hond liever een paar keer kort uit, dan een lange wandeling vol knallen en stress.
Rustige momenten
Rondom etenstijd en ’s morgens vroeg is het meestal rustiger met vuurwerk. Maak er gebruik van en ga wandelen!
Verder weg
Als het kan, ga dan naar een afgelegen, vuurwerkvrije plek om lekker te wandelen.
Belangrijk
Hou een angstige hond ook op een afgelegen stuk aangelijnd, bijvoorbeeld aan een lange lijn. Er mag deze dag officieel tussen 18.00 en 02.00uur vuurwerk worden afgestoken. Maar de ervaring leert dat men zich daar nauwelijks aan houdt, dus neem geen enkel risico!

Jaarwisseling
Op tijd uitlaten
Laat je hond eind van de middag of begin van de avond nog even lekker uit en maak de laatste ronde ruim na 12 uur, als het meeste vuurwerk opgeknald is.
Gordijnen dicht
Doe de gordijnen dicht en zet muziek op of de televisie aan (uiteraard niet met vuurwerk erop!). Dit zorgt ervoor dat het geluid van buiten minder hard door komt.
Deur dicht!
Let op de deuren, houd ze dicht. Een bange hond kan vluchten en dat is het laatste wat je wilt op dat moment!
Kauwen ontspant
Door te kauwen op een lekker kluifje komen er stoffen vrij bij de hond waardoor hij kan ontspannen. Dus koop lekkere kluifjes en laat je hond kauwen. Neemt je hond het kluifje niet aan, dan is hij echt té bang en kun je hem het beste bij jou of op z’n veilige plekje laten liggen.
Hersenwerken om 12 uur
Als je hond gewend is om te Hersenwerken is het maken van een grote ‘Hersenwerk-knaller’ een ideale manier om je hond met zo min mogelijk stress door de jaarwisseling heen te helpen. Bekijk hier het filmpje en bekijk ook de andere Oud&Nieuw-filmpjes op het YouTube Kanaal van Hersenwerk voor honden. Laat je inspireren! Op de Facebookpagina van Hersenwerk voor honden staan veel voorbeelden van maatwerkpuzzels. Klik hier!
Laat je hond niet alleen
Zorg dat er altijd een vertrouwd persoon bij je hond aanwezig is. Laat je hond niet alleen! Ook al is je hond niet bang, de jaarwisseling is een stressvolle ervaring, waar jij als baas of een ander vertrouwd persoon bij aanwezig moet zijn als veilige haven. Wil je de buren Gelukkig Nieuwjaar wensen? Nodig hen bij jou uit.
Wil je feestvieren?
Toch zin in een feestje buiten de deur en je hond kan niet mee? Zorg dan voor bekende oppas, regel een logeeradres waar je hond al eerder positieve ervaringen heeft op gedaan of breng je hond vooraf naar een pension waar het voor je hond vertrouwd is. Dan weet je zeker dat je met een gerust hart kunt feestvieren.

Mijn hond is heel erg bang!
Ondersteunende medicatie
Is je hond echt heel erg bang, dan is het mogelijk om hem door deze periode heen te helpen met ondersteunende medicatie van de dierenarts. Er zijn middelen die in de aanloop naar Oud & Nieuw gegeven kunnen worden en middelen die op de dag zelf gebruikt moeten worden.
Wees kritisch
Kies voor een middel waarbij je hond rustiger wordt, maar wel helder blijft. Kies voor de nieuwste middelen en informeer je goed voor je iets gaat geven aan je hond! Lees meer over ondersteunende middelen in dit informatieve artikel van Monique Bladder.
Huismiddeltjes
Wees voorzichtig met middeltjes die niet door een dierenarts worden voorgeschreven. Ga ook niet op verhalen af van zogenaamde ‘deskundigen’ over het geven van alcohol aan je hond of andere zaken die eigenlijk alleen voor mensen bedoeld zijn. Veel middeltjes brengen je hond juist schade toe en de angst gaat er niet mee weg!

Hoe kun je je komend jaar voorbereiden op de volgende jaarwisseling?

Zorg dat je hond zich veilig voelt bij jou!

Ga in het nieuwe jaar aan de slag. Volg lessen of workshops die gericht zijn op samenwerking en inzicht in jouw en zijn gedrag; dit alles versterkt de band tussen baas en hond. Door je hond beter te leren kennen, kun je hem beter begeleiden in moeilijke situaties zoals bijvoorbeeld de jaarwisseling.

Leren en zeker leren omgaan met angst is bij uitstek maatwerk! Heeft je hond veel last van het vuurwerk en is hij onbereikbaar in zijn angst, ga dan vroeg in het nieuwe jaar al aan de slag met professionele begeleiding.

Hond InZicht wenst iedereen een mooi 2018!

 

RSS feed for comments on this post.


Disclaimer | Privacy | Contact | Webondersteuning Swipe Media professionele website laten maken