Honden en Hitte


Honden zijn zeer gevoelig voor warmte. Zij regelen verkoeling via de tong door middel van hijgen en in mindere mate via de voetzolen. Zij kunnen veel minder makkelijk hun warmte kwijt raken dan wij mensen. Zelfs in de meest alledaagse dingen loert dan ook het gevaar van oververhitting.

Hond in de auto
Het bekendste voorbeeld is de hond die door een onnozele baas in de auto wordt achtergelaten. Bij testen blijkt dat de temperatuur in een afgesloten auto, die in de volle zon staat, binnen 10 minuten op kan lopen tot 50 à 60 graden. Maar zelfs in de schaduw gaat het hard met de temperatuur. De hond kan letterlijk geen kant op en raakt oververhit.

2012-07-30 17.26.27(1)Fietsen met je hond
Het lijkt zo leuk, baas op de fiets, lekker genieten van het mooie weer en natuurlijk mag de hond ook mee. Maar waar de baas verkoeling krijgt door het frisse briesje als hij een beetje doortrapt, is het voor de hond een hachelijke onderneming.

De hond moet zich flink inspannen. Vaak gebeurt dit ongetraind en zonder opbouw. De mate van inspanning en de hoge temperatuur maken de inspanning ongewenst zwaar en de belasting te hoog!

Met echt warm weer is het wegdek heet, waardoor blaarvorming aan de voetzolen kan ontstaan.

Met fietsen laat men de de hond vaak niet in zijn eigen tempo lopen en kan hij niet kiezen voor verkoeling. Hierdoor zal hij snel over zijn grenzen heen gaan. Oververhitting is een serieus risico!

Verblijfplaats
En wat te denken van de bench, waar in de loop van de dag de zon in schijnt. Een schuurtje of bijkeuken met een plat dak, de serre met de grote ramen, de tent, de caravan; alles verandert in no time in een oven.

Hoe kun je oververhitting voorkomen?

 • Zorg voor koele schaduwrijke plekken en de mogelijkheid om van plek te veranderen.
 • Drinkwater moet altijd bereikbaar zijn.
 • Controleer de temperatuur van de ruimte waar de hond verblijft. Er kunnen enorme verschillen zijn in de loop van de dag.
 • Laat de hond niet in de auto achter, maar ook niet in de tent of caravan of andere ruimtes die snel opwarmen. Verzin een andere oplossing. Leg hem bijvoorbeeld aan een lijn in de schaduw.
 • Laat de hond bij warm weer vooral ’s morgens en ’s avonds goed uit, dan kun je overdag een korte plasronde doen.
 • Zorg dat de bench nooit in de zon staat. Leg een handdoek in plaats van een deken op de bodem en dan voor de helft zodat de hond ook op de koele ondergrond kan liggen.
 • Ga boven de 20 graden niet uitgebreid met de hond fietsen. Let ook op zwoele zomeravonden, dan blijft het vaak lang warm. Wil je toch fietsen, hou het dan kort, laat de hond langzaam lopen en bij voorkeur op een zachte ondergrond.

 
Goed om te weten:

 • Zwemmen is prima ter afkoeling. Zorg dat de hond goed opdroogt en niet te lang in de volle zon blijft staan. Kortharige honden kunnen makkelijk verbranden en bij langharige honden kan de huid gaan broeien, waardoor smetplekken kunnen ontstaan.
 • Er zijn zonnebrandcèmes voor kortharige honden.
 • Er zijn speciale koelteproducten te koop, koeltematten en zelfs koeltehalsbanden. Geef je hond zoveel mogelijk de keuze om wel of niet voor dit soort hulpmiddelen te kiezen!
 • Er zijn drinkflessen en -bakken die aan de bench bevestigd kunnen worden, zodat het water niet omgegooid kan worden.
 • Bij warm weer zal de hond graag een kuil graven in zand of tuin. De grond geeft verkoeling. Als je niet je hele tuin omgespit wilt hebben, kun je één schaduwrijke plek aanwijzen waar hij zijn gang kan gaan. Met een beetje opletten, houdt de hond zich wel aan die deal?
 • Regelmatig borstelen haalt losse haren weg en vermindert de ondervacht waardoor er lucht tussen de haren kan komen, wat gunstig is voor de temperatuur van de huid.
 • Net als mensen hebben honden minder eetlust bij warm weer.
 • Botulisme komt voor bij langdurig warm weer en vooral bij stilstaand water. Honden kunnen ernstig ziek worden als ze besmet water drinken.

 
Alarm! Hond in auto: wat doe je?
Zie je een oververhitte hond in een auto, bel dan de politie. Is het echt een noodgeval dan mag je een ruitje intikken en de hond uit de auto halen (aldus de Dierenbescherming). Bedenk wel dat éérst de eigenaar vinden, het slimste is.

En als je besluit de hond uit de auto te halen, realiseer je je dan goed hoe stressvol dit voor de hond kan zijn!

Jij wil hem redden, maar hij kent jou niet. Hij voelt zich al slecht en wordt in zijn ogen ook nog eens ongewenst benaderd! Wees voorzichtig, werk met rust en stem goed af op het, jouw onbekende, dier!

Hoe herken je oververhitting en wat kun je doen?

Fasen van overhitting:
1. Hijgen, koele plekjes zoeken, geen rust meer hebben op één plek
2. Hard hijgen, kwijlen, braken, diarree
3. Slijmvliezen worden bleek
4. Niet meer reageren op prikkels, apathisch, shock

Acties:
Voor alle fasen geldt: verplaats de hond naar een koele schaduwrijke plaats.
Vanaf fase 1 is afkoeling noodzakelijk. Zorg voor langzame verkoeling door lauw water over de buik te laten stromen  of natte lappen op de buik te leggen.
Neem vanaf fase 2 ook contact op met de dierenarts.

Let op: Koel niet gelijk het hele lichaam af! Een te snelle afkoeling kan het lichaam niet aan waardoor er onderkoeling kan ontstaan, met ook dan stevige gezondheidsrisico’s!
De temperatuur van een hond is rond de 38 graden, zorg dat hij daar niet onder komt. Indien mogelijk kun je hem om de 5 minuten temperaturen ter controle. Geef hem kleine beetjes drinken tot hij weer helemaal bij is en het hijgen genormaliseerd is.
Breng de hond naar een dierenarts voor controle en eventueel verdere behandeling.

Honden en Hitte is een slechte combinatie. Let goed op je hond.

2013-05-28 16.09.17-1
Denk na voor je hem in beweging zet en stel jezelf de volgende vragen:
> Is het nodig dat hij nú gaat bewegen?
> Heeft hij er plezier aan of doet hij het om mij te plezieren?
> Kan ik het zo regelen dat mijn hond niet de hitte in hoeft te gaan?
> Heeft hij voldoende mogelijkheden om verkoeling te krijgen?

Kortom: Wees een wijze baas!
Hond InZicht wenst jou en je hond fijne warme dagen toe!

 

Mei 2017.

Dit artikel is geschreven in juni 2010 door Marleen van Baal, Hond InZicht. Het wordt jaarlijks gecontroleerd en aangepast naar de nieuwste inzichten. Overname uitsluitend na toestemming. Het artikel delen op social media met bronvermelding wordt op prijs gesteld.

2 Comments

 1. Goeie tips!

  Comment by Blondie — 28/06/2010 @ 14:21

 2. heel handig! ik zal ze zeker gebruiken!

  Comment by hondeneigenaar — 26/05/2012 @ 10:57

RSS feed for comments on this post.


Disclaimer | Privacy | Contact | Webondersteuning Swipe Media professionele website laten maken