Luisteren met plezier


Heb je er wel eens over na gedacht waarom jouw hond naar jou luistert?
Ik hoor je nu denken: “nou, omdat ie dat van mij geleerd heeft, of “omdat ik dat wil” en sommigen hoor ik denken: “luisteren? Pff.. als het ‘m uitkomt..” of “alleen als ik een koekje bij me heb..”

Ushi en FrankaIedereen heeft zijn of haar eigen idee├źn over waarom een hond luistert. Maar over het algemeen kun je zeggen, dat wij mensen het normaal vinden dat een hond moet luisteren. Eigenlijk denken we niet na ‘waarom’ hij luistert. We gaan ervan uit dat als wij iets van hem willen, dat hij dat dan ook doet. We verwachten het gewoon van hem. En als de hond niet luistert, worden we boos en laten we hem even goed merken wie hier nu eigenlijk de baas is.

En nu draaien we het om. Wanneer luister jij naar iemand?
We houden ons natuurlijk aan allerlei regels omdat er anders vervelende gevolgen zijn: een boete als je te hard rijdt, boze gezichten als je voordringt bij de kassa. Maar wanneer ga je met plezier luisteren? Inderdaad, als het je vriendelijk wordt gevraagd! Als de gevolgen positief zijn, als je weet dat de vrager goede bedoelingen met je heeft. En weet je wat? Je gaat zelfs nog een stapje harder lopen voor die aardige persoon, je doet net even beter je best. En als Kay en Frankaje die aardige persoon weer ontmoet, ben je per direct bereid nog een keer iets voor hem of haar te doen.

En zo is het ook met onze hond.

Honden zijn geen mensen en dat moeten we vooral niet uit het oog verliezen. Natuurlijk is het de bedoeling dat jouw hond luistert. Jij bent tenslotte verantwoordelijk voor zijn gedrag en niets is zo fijn en veilig (!) als een hond die zich houdt aan de regels van je gezin en de omgeving. Maar ik verzeker je, als je met rust en respect met je hond omgaat en commando’s op een vriendelijke manier geeft (dus eigenlijk dat je hem behandelt zoals jij behandeld zou willen worden!) dat je hond graag naar jou wil luisteren. Gewoon omdat luisteren leuk wordt als de sfeer goed is. En het werkt twee kanten op: zodra jij Tygo en Lunaontspannen bent, is de hond dat ook. Een ontspannen hond luistert beter, daar word jij dan weer blij van en zo versterken jullie elkaar.

Probeer het eens en ervaar hoe het is als je hond met plezier naar je luistert!

 

RSS feed for comments on this post.


Disclaimer | Privacy | Contact | Webondersteuning Swipe Media professionele website laten maken