Tara


Als ik het huis binnenloop, hoor ik hees maar driftig geblaf. Op de grond staat een hondje met een schitterende pluimstaart en twee gitzwarte oogjes mij argwanend aan te kijken. Hier komt het geluid vandaan! Ondanks haar kleine postuur, is ze behoorlijk indrukwekkend. Ik zeg: Hé Taartje! Ik ben het! En ik hoor haar koppie kraken, ze kijkt/ruikt eens echt goed naar me en je ziet haar veranderen: Wauw! Ben jij het! Vanaf dat moment is het één grote haarbol die om me heen springt, kusjes geeft en nog steeds blaft maar dan van blijdschap!

TaraBazin Jeanne kijkt vertederd toe. “Als we langs je huis lopen, staat ze altijd even stil”, zegt ze. “Och Marleen, ik ben zó blij met haar!” Tara is nu 4 jaar bij Jeanne. En elke dag geniet Jeanne van het gezelschap, de aandacht en liefde die ze krijgt en kan geven aan Tara. Een super-match, die twee!

“Ik wil zo graag op je site vertellen hoe blij ik met Tara ben, maar ik kan niet zo goed schrijven”, zei Jeanne een tijd geleden, “wil jij het verhaal over Tara voor mij schrijven?” Dus daarom ging ik op de koffie bij Jeanne. Tara is tot rust gekomen en ligt midden in de kamer als een kleedje uitgespreid op de vloer. Alles bekijkend en af en toe diep zuchtend.

Het verhaal van Tara

Tara is een Tibetaanse Spaniel en alhoewel ik altijd grote honden heb, heb ik absoluut een zwak voor dit ras. Dat er één in het asiel zat, was uitzonderlijk. De eigenaresse was overleden en niemand wilde voor Tara zorgen. Zo kwam ze in het asiel terecht. Tara en ik Ayvaz en Tarahadden een klik, dus Tara ging mee. Maar Tara had geen klik met m’n man, niet met m’n dochtertje van toen bijna 2 jaar, maar ook niet echt met Ayvaz, mijn Karabash. Hmm… Tara wilde eigenlijk alleen mij.

Er ging een hoop werk zitten in dit dametje en één ding was duidelijk: Tara wilde graag alles op háár manier. Toen dochterlief mobieler werd, bleek Tara daar niet van gediend en ging mij afschermen met grommen. Dit ging niet goed. Ik stond voor een moeilijke keuze: ik kon Tara niet bieden wat ze wilde. Na bijna een jaar was er niet heel veel veranderd, behalve dat ze feller werd naar m’n dochter. En toen bleek dat soms een dorpse ‘TamTam’ heel erg prettig is. Ik vertelde mijn dilemma aan een buurvrouw, die vertelde het één deur verder en daar kwam zojuist Jeanne op bezoek. Nog geen twee uur na mijn verhaal, stond Jeanne op de stoep: “U zoekt toch een nieuw thuis voor uw hondje? Ik heb interesse!”

Jeanne en Tara

Tara zag Jeanne en het was beslist in één oogopslag! Die twee hadden een SUPER-klik! Na een gewenningsperiode ging Tara mee met Jeanne. Ze waren zó blij met elkaar. Dagelijkse wandelingen, samen naar de kaartavond, Tara in een mandje mee toeren op de fiets, wandelingen met dorpsgenoten en hun hondjes.

Jeanne en TaraJeanne zat in die tijd in een moeilijke verdrietige periode. Ze zegt: “Door de komst van Tara veranderde mijn hele wereld. Ik moest eruit, ik kwam mensen tegen, ik kon weer zorgen èn ik had aanspraak. Want ook al praat Tara niet terug, het lijkt alsof ze alles begrijpt! Ze kan ook heel goed troosten als ik verdrietig ben!”

“Maar ik heb ook wel wat met haar te stellen, hoor! Ze blaft de hele tijd als ik weg ben, dus regel ik oppas voor Tara. Sommige honden kan ze niet uitstaan en dan doet ze toch lelijk! En iedereen is welkom, kinderen ook, maar als ze je niet moet, nou, berg je dan maar!” En terwijl Jeanne de mindere kanten benoemt, schudt Tara haar prachtige vacht even uit en direct zie je de vertedering op het gezicht van Jeanne. Die Tara!

En ze leefden nog lang en gelukkig…

Tara en JeanneMeerdere keren per week vang ik een blik op van Jeanne en Tara ergens in ons dorp. Soms maken we een praatje, soms zwaaien we even. Tara is altijd blij mij te zien en inderdaad staat ze altijd even stil bij ons huis als ze langskomt; neusje in de lucht en dan met een huppeltje weer verder. Opvallend is hoe mooi Jeanne en Tara bij elkaar passen, ze bewegen echt samen. Regelmatig een korte blik naar elkaar. Prachtig om te zien.

Ik heb Tara destijds met pijn in m’n hart laten gaan. Verdrietig dat ze weg moest, maar wetend dat ze het beter zou krijgen bij Jeanne. En dat is ook gebleken! Er zijn maar weinig honden die het zo goed hebben als Tara, waar alles draait om de zorg voor de hond. En dat is precies wat Tara nodig had: een prinsessenleventje!

3 Comments

  1. Wat heerlijk, prinsesje TARA!

    Comment by Andolein — 11/04/2012 @ 20:16

  2. Mooi verhaal met ’n happy and.

    Comment by Jos — 19/04/2012 @ 14:06

  3. Wat een lief verhaal. Ik ben nu ook al verliefd op Tara 🙂

    Comment by suze — 27/05/2012 @ 09:29

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Disclaimer | Privacy | Contact | Webondersteuning Swipe Media professionele website laten maken