Winterse wijsheden


De honden die dagelijks veel buiten zijn en een vacht hebben die mee verandert met de seizoenen, dat zijn de stoere meiden en kerels onder de honden. Zij maken zich niet druk om een sneeuwbui of een temperatuur van min 5. Maar deze ‘honden van staal’ zijn meestal niet de honden die wij kennen en hebben.

Franka en Lola dec 2010Binnen is het lekker warm
Wij mensen houden van een behaaglijke kamertemperatuur. De verwarming staat aan, de open haard of houtkachel brandt gezellig. En onze honden raken steeds meer gewend aan onze behoefte aan warmte. Ze liggen in warme manden op heerlijke kussens of dekens en vaak trekken wij hun plaats nog eens extra dicht bij de warmtebron. Hoe liefdevol we het ook bedoelen, te veel warmte is niet altijd goed voor honden. Mijn advies is om de vaste plaats van de hond niet bij een warmtebron te plaatsen. Laat hem zelf kiezen of hij bij de verwarming of open haard wil liggen.

Slaapplaats controleren

Veel honden slapen heerlijk in de huiskamer. Dan is er geen extra zorg nodig. Maar veel honden verhuizen ’s nachts naar de gang, bijkeuken of naar een buitenverblijf. Bij een buitenverblijf is de overgang van binnen naar buiten het grootst, dus zorg voor een goed geïsoleerde slaapplaats met materiaal waar de hond zich warm in kan houden. Zorg dat de hond van de grond af ligt op bijvoorbeeld een vlonder. De gang en bijkeuken bevinden zich in huis en zijn daardoor vaak een stuk aangenamer dan buiten, maar ook daar zal de temperatuur een stuk lager zijn. Zorg voor een aangename slaapplaats, waar de hond zich prettig voelt en warm kan houden. Liefst ook iets van de grond af om optrekkende kou èn tocht tegen te houden.

Winterkou

 • Als je gaat wandelen, laat je hond dan even acclimatiseren in de koele gang voor je naar buiten stapt.
 • Realiseer je dat het hondenlijf een hoop te verduren krijgt als hij opeens van die warme plek de kou in gaat naar buiten. Wij kleden ons dik aan, jas, muts, sjaal, laarzen of schoenen en de hond staat met zijn ‘binnenjas’ zomaar op de straat.
 • Honden die oud en/of mager zijn, kun je het beste beschermen met een dekje en ook de honden met een minimale vacht hebben hier baat bij. Voor degenen die denken dat ze dan voor schut lopen: Er is een ruim assortiment aan stoere hondenjassen in zeer acceptabele kleuren die je hond effectief beschermen tegen barre weersomstandigheden!
 • Wees een wijze baas. Laat je hond lopen, spelen en rennen in de sneeuw of vorst, maar laat hem niet te lang stilstaan of liggen. Zorg dat hij zich warm kan houden.

Vorst

 • Op hard gevroren paden kunnen scherpe randjes ontstaan die wondjes aan de voetzolen kunnen veroorzaken. Kies een vlakke weg of zorg dat de hond op het gras kan lopen.
 • Smeer voetzolen in met speciale potenbalsem, verkrijgbaar bij de meeste dieren(web)winkels als het erg koud is en je een lange buitenactiviteit op de agenda hebt staan.
 • Ga je echt een tocht maken op ruwe bevroren ondergrond, overweeg dan speciale hondenschoentjes te gebruiken.
 • Pas op met balspellen en veel en hard rennen. De grond is hard bevroren en kan behoorlijk scherp zijn. De afzettende poten kunnen daardoor beschadigd raken.
 • Controleer regelmatig de voetzolen op wondjes.

IJS

 • Neem je hond alleen het ijs op als het toegevoegde waarde heeft voor de hond.  De gladde ondergrond is belastend voor het hondenlijf en een onverwachte beweging kan een blessure tot gevolg hebben.
 • Hou je hond bij voorkeur aangelijnd om hem goed te kunnen begeleiden. Zorg dan wel dat je zèlf in ieder geval stevig staat!
 • Hilarisch zijn de glibberende en glijdende honden op het ijs, maar bedenk goed dat de pezen en spieren het zwaar te verduren krijgen. En dat wat wij leuk vinden, is voor de hond een ongemakkelijke of enge en vaak zelfs pijnlijke onderneming.
 • Smeltend of zwak ijs is een enorm risico. Zeker als de hond al een paar keer mee geweest is op het ijs, ziet hij de gevaren niet. Als een hond door het ijs zakt, kan hij onder het ijs schuiven. Als hij in het wak blijft, raakt hij vaak in paniek omdat hij er niet zomaar uit kan. In beide gevallen wordt een reddingsactie moeilijk tot bijna onmogelijk. Wees dus wijs met ijs!

Diemer winter 2009

Sneeuw

 • Sneeuw is heerlijk en honden genieten er zichtbaar van. Sneeuw eten is prima, maar te veel sneeuw kan maagirritatie geven. De hond kan gaan braken en diarree krijgen.
 • Sneeuw klontert aan lange haren rondom de voeten. Honden hebben er last van en gaan vaak heel heftig aan hun poten kauwen. Controleer de poten regelmatig tijdens de wandeling, als het eenmaal ijs is geworden is het lastig te verwijderen. Probeer het ijs te smelten met je vingers. Lostrekken is zeer pijnlijk! Neem voor de zekerheid een schaartje mee als je hond lange haren aan de poten heeft hebt!
 • Knip de haren preventief kort en smeer potenbalsem op en tussen de voetzolen, te krijgen bij de meeste dieren(web)winkels.
 • Droog je hond goed af na de wandeling en controleer dan gelijk de voetzolen weer op wondjes.
 • Calendula zalf helpt snel bij kleine schaafwondjes, maar heeft je hond echt kapotte voetzooltjes neem dan altijd contact op met je dierenarts!

Pekel
Pekel is zout en kan de voetzolen aantasten. Als er wondjes zijn op de voetzolen doet het ook nog eens heel erg pijn. Honden likken zich vaak schoon na het wandelen en krijgen daarmee een grote hoeveelheid zout binnen. Zeer ongezond! Maak na het wandelen de poten droog en als jullie veel pekel zijn tegengekomen, is het afspoelen van de poten geen overbodige luxe!

Anti-vries
Je zult het regelmatig nodig hebben voor je auto, maar zorg dat de hond er niet bij kan. Wegens de zoetige geur (en smaak?) schijnen sommige honden het heerlijk te vinden, maar het is natuurlijk puur vergif!

Ayvaz 2007Voeding
Is jouw hond die heerlijk relaxte huishond die lekker binnenligt en tevreden is met een paar keer per dag een leuke wandeling? Verander dan niets aan zijn voer. Hij heeft het wel wat kouder buiten, maar verbrandt niet veel meer dan op een andere dag in het jaar. ‘Honden van staal’ die veel buiten zijn en alle seizoenen van dichtbij meemaken (buitenhonden, werkhonden en honden die veel aan sport doen) hebben extra voeding nodig. Zij verbruiken veel meer energie en hebben extra brandstof nodig om goed te blijven functioneren. Het soort voer en de mate van bijvoeren is per hond verschillend. Laat je goed informeren voordat je extra gaat voeren.

Vachtverzorging
Ook in de winter is de vacht gebaat bij een regelmatige borstelbeurt. Met het verwijderen van losse haren en klitten, komt er lucht tussen de haren waardoor de temperatuur beter kan worden geregeld. Heeft je hond een vacht die professionele verzorging nodig heeft, sla dat dan in de wintermaanden niet over. Een goed verzorgde vacht is effectiever tegen de kou dan een geklitte of te lange vacht. In overleg met de trimmer kun je kiezen voor een wat langere ‘coup’ tijdens de echte koude periode.

Binnen in beweging
Slecht weer nodigt niet echt uit tot lange wandelingen. Maar onze honden moeten hun energie wel kwijt! Met spelletjes binnenshuis kun je je hond ook lekker moe maken. Denk niet gelijk aan een indoor trainingsbaan, maar bijvoorbeeld aan zoekspelletjes, nieuwe kunstjes aanleren of Hersenwerk. Wees creatief en je hond zal je dankbaar zijn! Kijk voor Hersenwerk-inspiratie op Hersenwerkvoorhonden.nl

4 Comments

 1. Wat een goeie tips weer!! ik ben erg blij met jullie nieuwsbrief!!
  vooral de tip om de poten van de dogs in te vetten is een topper!!
  Ga zo door!! hi hi
  Groeten Nelleke Kluiver Harderwijk.

  Comment by nelleke — 05/02/2012 @ 21:03

 2. Ik vind deze tips nuttig. Wat ikzelf doe als er sneeuw tussen de tenen en in de haren zit na een wandeling, dan dompel ik de hondenvoeten in een emmer met KOUD (anders is het verschil in temperatuur te groot!)water en droog ze daarna af.

  Comment by Lyta Ahles — 04/01/2013 @ 14:20

 3. […] heeft nog meer tips voor bazen over honden in de winter. Lees het artikel: Winterse wijsheden. Veel leesplezier! Ik ga nog even proberen Franka in te […]

  Pingback by Lola’s Blog #2 « Hond in Zicht — 22/01/2013 @ 13:18

 4. Hondenpoten kun je insmeren met potenbalsem of vaseline maar beslist niet met wapenolie. Dat is om wapens te smeren en tijdens gebruik tegen corrosie te beschermen maar is niet gemaakt om hondenpoten te beschermen.

  Comment by Paul (Eefke) — 29/11/2015 @ 19:54

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL


Disclaimer | Privacy | Contact | Webondersteuning Swipe Media professionele website laten maken