Als ik hondenbezitters bij elkaar zie, verbaas ik mij over de mate waarin ze elkaar de les aan het lezen zijn. De één weet het nog beter dan de ander. Opvallend is ook hoe ogenschijnlijk makkelijk problemen van een ander kunnen worden opgelost.

Zonder hond, baas, voorgeschiedenis of leefsituatie te kennen, wordt er lustig gestrooid met allerhande adviezen. Ook ik vervolg regelmatig tollend van de ongevraagde ‘goede tips’ mijn pad na een kort praatje. De blije bokkensprongen van Franka en Lola op zo’n moment verraden mijn opluchting dat ik, zonder onbeleefd te zijn, door kon lopen.

Ik begrijp heel goed dat mensen graag ongevraagd advies geven, tenslotte is iedere baas een ervaringsdeskundige en mensen willen nu eenmaal graag hun kennis en kunde tentoonspreiden. Maar het is zo jammer dat er maar weinig mensen ‘up to date’ zijn. Veel bazen blijven hangen in oude ideeën en methoden. De keren dat het woord ‘dominant’ valt, zijn niet op twee handen te tellen in een gemiddeld gesprek tussen blije bazen. De tip om toch vooral met strenge hand ‘de roedel’ te leiden, komt minstens 2 keer voorbij. Terwijl er toch zoveel nieuwe inzichten zijn over de manier waarop wij met onze honden om kunnen gaan.

En daar wil ik het even met jullie over hebben.
Honden zijn een dankbaar onderwerp van onderzoek. Legio mensen zijn dagelijks bezig met het welzijn, de gezondheid, de verzorging, de training en het gedrag van onze trouwe viervoeter. Die kennis is beschikbaar. In tijdschriften en boeken, maar ook met een paar kliks op internet heb je toegang tot de nieuwste inzichten. Van moeilijk geschreven onderzoeksresultaten tot prettig leesbare stukken waar iedereen wat mee kan. Als lezen niet je hobby is, kun je tegenwoordig ook terecht op interessante lezingen. Veel dierenartspraktijken, hondenscholen maar ook gedragsdeskundigen geven lezingen over actuele onderwerpen waar je als baas wat aan hebt. Wil je liever iets al doende leren? Dan zijn er mooie workshops te volgen, waar je met je hond direct onder goede begeleiding aan de slag kunt.

Waarom ik dit nu zo belangrijk vind?
Omdat ik vind dat onze hond het verdient dat wij bewust met hem bezig zijn. Wij willen een maatje in ons leven, hebben daar allerlei ideeën bij, ideaalplaatjes zelfs. We verwachten veel van onze honden, heel veel. Hij moet het allemaal maar doen. En daar gaat nog al eens iets mis, tussen het ideaalbeeld en de praktijk.

Hoe meer kennis wij over onze honden hebben, hoe beter wij hen begrijpen en voor hen kunnen zorgen. Als wij weten wat onze hond nodig heeft om ècht gelukkig te zijn en wij kunnen hem dat bieden, zal hij kunnen geven waarom wij hem in huis hebben gehaald, namelijk ons gelukkig maken.

En daarom zeg ik: Baas blijf leren!

Tips van Hond InZicht

Websites
Doggo.nl
Verhuisdieren.nl

Facebookpagina
Hondenvertaal

Baas blijf leren!