Regen, wind, zon, mist, storm, fris, kk..kk..koud, pff…warm, stortregen én bakken met blaadjes in de lucht en vooral op de grond. Niets zo veranderlijk en uitdagend als de herfst!
Nu kunnen wij het allemaal nog een beetje beredeneren maar wat als je hond bent? Dan overkomt het je gewoon en moet je het doen met wat er is. Dat klinkt misschien heel ongemakkelijk, maar dat is de vraag. Want als er iets is waar honden meesters in zijn, is het wel dealen met wat er is. Daar kunnen wij mensen nog een hoop van leren.
Ik hoor regelmatig gemopper zodra het regent; nat worden schijnt heel erg te zijn. Als het stormt, overladen we elkaar met veiligheidswaarschuwingen. Als het mistig is, kun je beter binnen blijven… Ik denk serieus dat we met z’n allen af en toe een beetje doorslaan. De berichtgevingen op sociale media triggeren ons gevoel van ongemak en onveiligheid en voor je het weet is alleen de zomer nog een gewenst jaargetijde. Dat vind ik ronduit zonde! Dus in dit artikel een frisse kijk op de herfst!
Voor mij heeft de herfst, net als overigens alle jaargetijden, zijn eigen pracht en kracht. Als je ervoor open staat en de moeite neemt om te zien wat er is, heb je bij elke stap buiten een gratis cadeautje van de natuur te pakken. De kunstige spinnenwebben, de kleurrijke bladeren en de magie van druppels aan takken en bladeren; ik kan er geen genoeg van krijgen. En ja, ik ben een enorme koukleum, maar ik pak mezelf goed in en ik ga erop uit. Als er genoeg bewogen en genoten is, kan ik me extra verheugen op mijn warme thuis waar ik met met een warme kop thee of koffie mag kijken naar tevreden slapende honden.
Weerstand tegen het weer vind ik dus jammer. Het maakt dat we binnen blijven en dat is niet gezond. Niet voor ons, maar zeker niet voor onze honden. Dus tijd voor wat lichtheid tussen de najaarswolken. Ik heb Herfstige Handvatten verzameld. Tips om om te gaan met herfstperikelen en InZichten rondom het effect van herfst en jouw gedrag op je hond.
Jouw kijk op het weer heeft altijd effect heeft op je hond, dus:
#weeseenwijzebaas in weer en wind!
Goede kleding: Hoe nat het weer ook is, je hond wil naar buiten. Om zijn behoeften te doen én om lekker te bewegen. Nu is het vooruitzicht van een nat pak niet fijn. Zorg daarom voor goede regenkleding. Een verstandige uitspraak van wandelaars zonder weer-weerstand is: “Er bestaat geen slecht weer, alleen maar slechte kleding!” Investeer in comfortabele regenkleding, jas én schoenen of laarzen, en je weerstand voor de regen halveert direct.
Anders dan anders: Bedenk dat het aantrekken van een regenpak of een lange regenjas anders is dan anders. Voor jou een vanzelfsprekendheid, want het regent, maar voor je hond echt een andere beleving. Zet jij je capuchon op? Dan zie je er echt anders uit. Wees je bewust van dit effect en laat je hond, op andere momenten dan het uitlaatmoment, al wennen aan jouw ‘herfst-look’.
Paraplu paniek:Neem je een paraplu mee en klap je die voortvarend uit bij de eerste regendruppels, dan kan dit een schrikeffect bij je hond geven. Ik loop eigenlijk nooit met een paraplu omdat ik het ronduit onhandig vindt om niet beide handen vrij te hebben. Stel dat ik plotseling twee handen nodig hebt, dan kan ik geen kant op met die paraplu zonder dat mijn honden daar last van hebben; dat vind ik geen fijn idee. Wil jij wel met een plu lopen? Laat je hond dan met beleid wennen aan dat rare ding. Leg de paraplu eerst dichtgeklapt en later opengeklapt ergens in de huiskamer en geef je hond alle ruimte om er, op zijn eigen tempo, aan te snuffelen en te wennen. Als dat allemaal oké gaat dan kun je met rust de paraplu open klappen en laten zien hoe je hem gebruikt. Ga er vooral niet mee klooien of grappig doen, het is voor veel honden een onprettig ding. Als je hond geen onrust vertoont bij het gebruik van de paraplu, kun je er samen mee op straat. Feit blijft dat het onhandig is in situaties waarin je beide handen nodig hebt, dus bedenk of je echt niet zonder paraplu naar buiten kunt. Een hoed of capuchon met een degelijke regenjas is een goed alternatief.
Regenkleding voor je hond: Waar wij een jas aantrekken, gaan de meeste honden zonder bescherming de herfst in. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar sommige honden hebben wel degelijk baat bij een regenjas. Kijk goed naar je hond of hij last heeft van de nattigheid en dan vooral de afkoeling die kan ontstaan. Kies een jas op maat, van soepel materiaal en laat je goed informeren over de pasvorm. Luister naar je hond: hij zal heel helder aangeven of hij zich wel of niet comfortabel voelt met een jas aan.
Drollen en bladeren: Een druk bezocht hondenuitlaatgebied is in de herfst een regelrechte uitdaging voor de wandelaar. Hondendrollen zijn in de herfst een soort kameleons: ze passen zich feilloos aan aan de omgeving en daardoor vrijwel onzichtbaar tussen alle bladeren. De kans dat je zorgvuldig je voeten probeert neer te zetten en toch onaangenaam zacht wegglijd is groot. Twee tips: Controleer je schoenen voor je in je auto of huis stapt én ruim de drollen van je hond op! Pak ze op met een zakje of wip ze met een stokje handig de berm in, maar zorg dat ze niet op het pad blijven liggen. Dit doe je niet alleen voor andere wandelaars, maar ook voor jezelf. De kans dat jij de volgende uitlaatronde in een ‘eigen drol’ stapt is gezien de onzichtbaarheid zeer realistisch.
Afdrogen van je hond: Natte vacht, natte poten… je hele huis een modderbende. Dat ervaren we vaak als een probleem, dus gaan we voortvarend aan de slag met het droogwrijven van onze honden. Bedenk dat dit voor veel honden een pittige actie is. Je staat over hem heen, wil dat hij stil staat, wrijft over zijn lijf en als afsluiter moet hij ook nog alle pootjes aanbieden en die vervolgens laten poetsen. We doen dit vaak met een vanzelfsprekendheid die voortkomt uit onze behoeften van een schone en droge hond en dito huis. Bedenk eens dat het jou overkomt op deze manier. Dat iemand jou zo afdroogt. Dan realiseer je je vast dat dit best wel met beleid mag gaan. Neem daarom je tijd voor dit afdroog ritueel. Hoe rustiger jij bent, hoe makkelijker het voor je hond is. Vind je hond het echt niet fijn? Denk dan na over alternatieven: een hondenbadjas, handdoeken op de grond, je hond in een verwarmde ruimte, met wat lekkers, eerst laten drogen.
Mindset: Ben jij al geïrriteerd bij het idee dat je naar buiten ‘moet? Lopen jullie thuis te steggelen wie ‘nu aan de beurt is’? Sta jij mopperend je regenjas dicht te ritsen? Realiseer je dat dit per direct effect op je hond. Hij merkt jouw onvrede op, maar heeft geen idee waar het over gaat. Reken maar dat hem dit een ongemakkelijk gevoel geeft. Ook als je snel-snel van de uitlaatronde af wil zijn, creëer je een onprettige situatie voor je hond. Dus wees je bewust van je mindset: krik je positieve vibes op, accepteer het weer, bereid je goed voor met je juiste outfit en ga relaxt op pad. Het uitlaatmoment is te belangrijk voor je hond om afgeraffeld te worden of ongezellig te zijn.
Geniet van de herfst: Herfst is een ‘zintuig prikkelend’ seizoen, zowel in temperatuur als kleuren en geuren. Geniet van al die prikkels, zet al je zintuigen aan en geef je hond alle tijd en ruimte om dat ook te doen. Zo wordt wandelen in de herfst een heerlijke beleving voor jou en je hond!
Tot zover mijn Herfstige handvatten. Ik heb niet de illusie dat ik compleet ben, dus mocht je nog goede tips hebben: laat het me weten 😊
Marleen van Baal
Hond InZicht
Coacht mens met hond
Foto’s: Dear Dog Photography