“Wat doe jij met de feestdagen?” is de meest gestelde vraag in de komende periode. Ik zie al heel wat geregel om me heen. Dat is elk jaar zo, maar dit jaar komt er nog wat extra geregel bij. Met de coronarestricties wordt het bijna lootjes trekken wie mag aanschuiven aan de Kerstdis of Pakjesavond.

Feest vieren doe je het beste samen, maar al dat geregel doet ook wat met mensen. Het levert op z’n minst de nodige onrust op. Dit jaar komt daar nog eens gedoe bij, doordat men niet op de manier samen kan zijn zoals men graag zou willen. Dat gemis gaat bij velen gepaard met de nodige emoties.
Ik hoor dan ook allerlei creatieve oplossingen. Pakjesmiddag plus een Pakjesavond of drie dagen achter elkaar in verschillende samenstelling, zodat de kinderen toch met alle dierbaren dit feest kunnen vieren. Kerstfeest in shifts: de ochtend voor de opa’s en oma’s, de lunch met kleine kinderen en de avond voor volwassenen. Bij grote families begint Kerst soms al op de 23e want anders krijgen ze het niet geregeld.

Laat ik vooropstellen dat ik iedereen feestdagen toe wens zoals men dat graag wil. Maar ik kan het niet laten hier vanuit de hondenkant naar te kijken, vanuit de visie van Hond InZicht. Wat ik echt tenenkrommend naar vind, is dat de tweede in het rijtje van meest gestelde vragen richting de feestdagen is: “Wat doen we met de hond?”

Voor mij een ondenkbare vraag, maar helaas voor velen realiteit. De hond is in deze periode vaak het sluitstuk van de planning. Een huisgenoot die opeens “ook nog verzorging nodig heeft”. Wat ik mij dan afvraag als ik dit meekrijg en vervolgens alle hectiek rond de feestdagen bekijk: Wat doet dit met onze hond?

Hoe reageren onze honden op alle stress die de feestdagen met zich meebrengt? Hoe is het om opeens je ritme en routine kwijt te zijn? Zijn de baasjes zich bewust van wat het effect is op hun hond? Hebben ze oog voor hun hond en wat hij nodig heeft? Zowel tijdens de voorbereiding als op de dagen zelf.

Feestdagen zijn, waar het mijn honden betreft, voor mij net zulke dagen als alle andere dagen van het jaar. Ik probeer mijn honden zo min mogelijk last te laten hebben van het geregel en de drukte. Daar bedoel ik mee dat ik tijdens deze dagen zoveel mogelijk de dagelijkse routine volg van de honden. In het uitlaten, in de verzorging maar ook in de aandacht en nog belangrijker in mijn aanwezigheid. Ik zorg dat ik hen echt zie ondanks dat ik bezig ben met de planning vooraf of met de gasten, het eten en de gesprekken tijdens de dagen.

Helaas zie ik honden die al in aanloop naar de feestdagen en zeker op de dagen zelf er een beetje bijhangen. De baasjes maken zich enorm druk om wat er allemaal moet en zijn voornamelijk bezig in hun hoofd, in plaats van in het hier en nu. Een goede wandeling wordt vooruitgeschoven, want geen tijd. Een knuffelsessie wordt vermeden, want er mogen geen haren op de feestoutfit komen. De hond moet in de bench want anders blijft hij aandacht vragen, in de weg lopen, bedelen… noem maar op. Ik heb het allemaal al een voorbij horen komen. De hond is plotseling een blok aan het been. En dat is ronduit treurig. Vooral voor de hond, die hier echt niets van begrijpt en zich hier overduidelijk ongemakkelijk bij voelt.

Honden hebben geen beeld bij het fenomeen ‘feestdagen’ en ze begrijpen dus niets van alle commotie en ronddwarrelende emoties. Toch zitten ze er middenin of ze willen of niet. Ze hebben geen keuze, ze moeten wel. Nu zijn honden experts in aanpassen. Dus natuurlijk zullen zij zich deze dagen schikken in hun positie. Maar als jij een wijze baas bent, laat je het zover niet komen. Dan neem je het aanpassingsvermogen van je hond niet als uitgangspunt, maar maak je keuzes waarbij het welzijn van je hond gewaarborgd is. Het is aan jou om goed voor je hond te zorgen, altijd en zeker ook met de feestdagen.

Dus daarom mijn advies: Neem je hond mee in de planning. Zet je hond op je ‘to-do-list’.

Uitlaten, eten en drinken geven, spelen, knuffelen en tussendoor aandacht geven, zijn de standaard verzorgingszaken waar elke dag alle ruimte voor moet zijn, ook met de feestdagen. Plan dus tijd hiervoor in. Naast de standaardverzorging zijn er nog een paar aandachtspunten:
• Creëer een fijne plek voor je maatje, uit de loop, uit de drukte en zo gesitueerd dat je een oogje op hem kunt houden.
• Stel spelregels op hoe je wil dat je huisgenoten en het bezoek met je hond omgaan. Leg deze uit en let dat iedereen er zich aan houdt.
• Zorg voor een ‘escape’ voor je hond. Een plek waar hij zich helemaal kan terugtrekken van alle drukte om heerlijk ongestoord te slapen om alle indrukken te verwerken.
• Plan wandelingen en tijd met echte aandacht in.
• Voorkom lastige situaties door een goede voorbereiding. Voorkom dat bezoek al ongemakkelijk binnenkomt. Is jouw hond een enthousiaste springveer bij bezoek? Geef hem wat ze kluiven of te snuffelen terwijl jij het bezoek begroet. Is jouw hond een fanatiek bedelaar of een efficiënte hapjesdief? Geef hem wat te kauwen in een afgezet gedeelte van de kamer en ga zorgeloos met elkaar aan tafel.

Als laatste tip wil ik graag meegeven: zorg voor een BOV
Een BOV is een Bewust Onbeschonken Verzorger.

Tijdens feestdagen is het algemeen gebruik om lekker een glaasje samen te drinken en vaak meer dan één. Dat is gezellig, lekker en moet zeker kunnen. Maar bedenk dat je met alcohol in je lijf minder alert bent. Je kunt slechter inschatten wat er nodig is voor anderen, ook is je motoriek en reactievermogen vertraagd.

Dat alles hoeft geen probleem te zijn als je feest viert, maar het is wel onhandig als je verantwoordelijk bent voor iemands welzijn. Dus èn lekker drinken èn goed voor je hond zorgen, is eigenlijk niet verantwoord. Wil jij wel drinken? Zorg dan voor een BOV, iemand die jouw hond goed kent en die met heldere blik en geest je hond kan verzorgen.

Ik wens jullie allen een goede voorbereiding, een flexibele planning, stressvrije feestdagen, een zorgzame BOV en heel veel qualitiy time met jullie hond(en)!

Uiteraard hoop ik dat de vraag “En wat doen we met de hond?” geen enkele keer gesteld hoeft te worden 😉

Marleen van Baal
Hond InZicht
#weeseenwijzebaas
#juistookmetdeFeestdagen

 

Foto’s Rob Wensveen, Dear Dog Photography & Marleen van Baal

Hond en Feestdagen