Hond en vuurwerk: Wees een wijze baas!
Veruit de meeste honden hebben een hekel aan vuurwerk. En terecht. Het lawaai, de geur, alles rondom vuurwerk laat de alarmbellen rinkelen bij dieren. En laten we eerlijk zijn: vuurwerk ís ook gevaarlijk!
Als honden het zelf voor het zeggen hadden, vertrokken ze vrijwel allemaal medio december naar een rustiger oord en kwamen ze 2 januari pas weer terug. Helaas zit dat er voor de meeste honden niet in en moeten ze dealen met vuurwerk. En dat vraagt wat van onze maatjes!
Stel je eens voor dat jij 10 keer beter ruikt en hoort dan normaal, hoe zou je dan het vuurwerk ervaren? Precies! Heel onaangenaam. Bedenk dat een hond nóg vele malen meer ruikt en hoort dan wij! Als eigenaar/baas/mens zijn wij verantwoordelijk voor het welzijn van onze honden. Eén van onze taken is om hen zo goed mogelijk door de periode van vuurwerk heen te loodsen.
Maar hoe doe je dat? Hierbij de tips van Hond InZicht op een rij:
De dagen voor Oud & Nieuw
Aanlijnen
Laat je hond deze periode aangelijnd uit. Neem geen risico, als de hond schrikt en wegloopt, is het leed niet te overzien!
Vuurwerk vermijden
Vermijd vuurwerk zoveel mogelijk. Ga naar rustige uitlaatplekken. Loop ruim om vuurwerkafstekende jongeren heen. Loop je uitgebreide route op tijden dat er weinig vuurwerk wordt afgestoken, zoals rond etenstijd of ’s morgens vroeg.
Rustig blijven
Blijf rustig bij harde knallen. Als jij rustig bent, kan je hond zich veilig voelen bij jou. Is je hond erg geschrokken, geef je hond dan hersteltijd. Buiten kun je even stilstaan (als het veilig is!) of op je hurken bij je hond zitten. Binnen kun je je hond vragen bij je te komen zitten of liggen.
Steun je hond
Als je hond bang is deze periode, zorg dan dat je in de buurt bent. Geef hem de mogelijkheid om bij je te zijn. Straal rust en vertrouwen uit. Ga niet overdreven aaien of troosten, dat zou jezelf ook niet nodig hebben als je iets eng vindt. Met je aanwezigheid kun je je hond veiligheid bieden.
Veilig plekje in huis
Het kan helpen om een veilig plekje voor je hond te maken, bijvoorbeeld door een deken over een bench te leggen of een lekker plekje te maken in een hoek van de kamer. Soms kiezen honden zelf een prettige plek, waar ze zich prettig voelen. Als het enigszins kan, laat ze dan lekker hun eigen veilige plek vinden.
Oudjaarsdag
Kort uitlaten
Laat je hond liever een paar keer kort uit, dan een lange wandeling vol knallen en stress.
Rustige momenten
Kies rustige momenten om naar buiten te gaan. Bijvoorbeeld rondom etenstijd en ’s morgens vroeg, vlak voor 12 uur en na één uur ’s nachts. Uiteraard hangt dit heel erg af van waar je woont!
Verder weg
Als het mogelijk is, ga dan overdag nog even een lekker lange wandeling maken ver weg van alle knallen.
Belangrijk
Houd een angstige hond ook op een afgelegen stuk aangelijnd, bijvoorbeeld aan een lange lijn. Er is maar één knal nodig om je hond te laten schrikken en vluchten.
Jaarwisseling
Op tijd uitlaten
Als je in de middag lekker lang hebt kunnen wandelen, is een klein plasrondje aan het begin van de avond veelal voldoende. Sommige honden willen niet eens naar buiten, dus kijk goed naar wat je hond aangeeft. De laatste ronde kun je het beste ruim na 12 uur doen, als het meeste vuurwerk opgeknald is.
Gordijnen dicht
Gordijnen dicht, muziek of televisie aan (uiteraard niet met vuurwerk erop!) maakt dat het geluid van buiten minder hard door komt.
Deur dicht!
Let op de deuren. Zeker als je visite hebt of op visite gaat, is in de gezelligheid ook vaak de alertheid weg. Dus spreek goed met elkaar af dat de deuren altijd dicht zijn. Een bange hond kan vluchten en dat is het laatste wat je wilt op dat moment!
Hersenwerk leidt af
Is je hond niet heel erg bang en maakt hij graag contact dan kun je hem Hersenwerk aanbieden. Lekker snuffelen in allerhande materialen maakt dat je hond even helemaal in zijn eigen wereldje is met jou als veilige begeleider bij hem. Kijk voor meer informatie op Hersenwerkvoorhonden.nl
Kauwen ontspant
Het kauwen op een lekker kluifje is een ontspannen bezigheid. Zeker de moeite waard om wat lekker kauwmateriaal in huis te hebben. Neemt je hond de kluif niet aan, dan is hij echt té bang en kun je hem het beste bij jou of op z’n veilige plekje laten liggen.
Niets ‘moet’
Bedenk dat Hersenwerk aanbieden of aanmoedigen een heerlijk kluifje aan te nemen vooral vanuit jouw behoefte komt. Jij wil graag dat je hond ontspant. Dat is heel lief bedoeld, maar bedenk zelf eens wat jij nodig hebt als je heel bang bent. Vraag daarna jouw partner, kind, broer of zus of zij hetzelfde nodig hebben als jij. Grote kans dat zij heel wat anders nodig hebben. Dus ja, bied aan, maar nee, dring niets op. Niets ‘moet’. Je hond mag zelf aangeven wat hij nodig heeft van jou.
Laat je hond niet alleen
Laat je hond niet alleen! Zorg dat er altijd een vertrouwd persoon bij je hond aanwezig is. Ook al is je hond niet bang, de jaarwisseling is een stressvolle ervaring, waar jij als baas of een ander vertrouwd persoon bij aanwezig moet zijn als veilige haven.
Wil je feestvieren?
Toch zin in een feestje buiten de deur en je hond kan niet mee? Zorg dan voor oppas, regel een logeeradres of breng je hond vooraf naar een pension. Dan weet je zeker dat je met een gerust hart kunt feestvieren.
Mijn hond is heel erg bang!
Ondersteunende medicatie
Is je hond echt heel erg bang, dan is het mogelijk om hem door deze periode heen te helpen met ondersteunende medicatie van de dierenarts. Er zijn middelen die in de aanloop naar Oud & Nieuw gegeven kunnen worden en middelen die op de dag zelf gebruikt moeten worden. Kijk ook zeker naar homeopathische middelen, veel honden hebben daar baat bij. Overleg met je dierenarts wat het beste bij jouw hond past.
Wees kritisch
Kies voor een middel waarbij je hond rustiger wordt, maar wel helder blijft. Pas op met middelen waar hij sloom van wordt of niet meer kan bewegen! Raadpleeg altijd je dierenarts, ga niet zelf dokteren. Kies echt het beste voor je hond.
Huismiddeltjes
Wees voorzichtig met middeltjes die niet door een dierenarts worden voorgeschreven. Ga ook niet op verhalen af van zogenaamde ‘deskundigen’ over het geven van alcohol aan je hond of andere zaken die eigenlijk alleen voor mensen bedoeld zijn. Veel middeltjes brengen je hond juist schade toe en de angst gaat er niet mee weg!
Vuurwerktraining: Zin en onzin
Vuurwerktraining is maatwerk. De ene hond is de andere niet en dat geldt dus ook voor de reden van de angst. Daarbij telt de leef- en woonsituatie mee en hoe er op de angst wordt gereageerd. Maatwerk dus.
Je kunt je voorstellen dat als maatwerk de basis is, dat trainingen in groepen waarbij honden worden blootgesteld aan vuurwerk voor mij een absolute ‘no-go’ zijn! En dan druk ik mij mild uit 😉
Ja natuurlijk zie je honden uiteindelijk niet meer reageren, maar dat is niet omdat ze niet meer bang zijn. Nee, ze geven op. Ze hebben geleerd dat zij niet weg kunnen uit de situatie, dat ze op niemand kunnen rekenen als veilige haven en dan rest er niets anders dan accepteren. Ogenschijnlijk is het probleem dan weg, maar deze quick fix brengt uiteindelijk op veel fronten meer schade toe. Denk alleen al aan de vertrouwensbreuk tussen jou en je hond…
Mijn advies: wil je je hond helpen minder bang te zijn? Zoek dan een trainer die welzijn van honden als hoogste prioriteit heeft en begin gelijk in het nieuwe jaar met werken aan de angst reductie. Dit zal bij een goede trainer niet alleen gericht zijn op het omgaan met harde geluiden en vuurwerk, maar op alle facetten van de relatie tussen jou en je hond.
Wees een wijze baas. Het hele jaar door!
Rest mij nog jullie een gezellige, relaxte en vooral veilige jaarwisseling te wensen.
Marleen van Baal
Hond InZicht
Coacht mens met hond