De zomervakantie komt eraan en grote kans dat jij al met één been op je vakantiestemming staat. Reserveringen, routes, bezienswaardigheden en uiteraard bedenken wat je meeneemt en thuislaat aan kleding en nuttige zaken. De voorbereidingen zijn in volle gang, zeker in je hoofd.

Veel hondenmensen plannen een vakantie waar hun hond mee kan. Het pension en een logeeradres is ook populair en wat steeds meer in opkomst is, is oppas aan huis. Alle opties zijn prima als het maar past bij de hond. Lang niet elke hond wordt gelukkig van reizen en een vreemde omgeving, die is beter af met een plek in een fijn pension of logeeradres. Voor de hond die echt moeite heeft met onbekende situaties mensen kan een veilige oppas thuis uitkomst bieden.

Hoe je het ook gaat aanpakken, feit is dat op vakantie gaan een hoop drukte met zich meebrengt. Er is veel te regelen en af te stemmen en laten we eerlijk zijn: ons lontje is dan een behoorlijk stukje korter. Voor onze honden is dit niet leuk. Het voelt voor hen als spitsroede lopen. Wat ze ook doen of niet doen, de kans dat ze in de weg lopen is groot met irritatie bij de mens als gevolg. Ook de altijd zo vanzelfsprekende aandacht, spelmomenten en lange wandelingen komen al snel in de verdrukking, wat onze honden een nog ongemakkelijke gevoel zal geven. Alles is anders en als er iets is waar honden slecht tegen kunnen is het verandering met onduidelijke begeleiding.

Dus mijn advies: doe normaal! Zet je hond in de planning tijdens je voorbereidingen. Neem de tijd die je altijd aan hem besteed ook nu voor hem, juist nu! Maak duidelijke afspraken met je huisgenoten wie wanneer de zorg voor de hond op zich neemt. Hoe meer alles ‘gewoon’ verloopt, hoe beter de hond om kan gaan met alle vakantie-voorbereiding-hectiek. Maar het gaat verder dan alleen vooraf aan de vakantie.

Ook tijdens de vakantie is het zaak dat alles voor je hond zo normaal mogelijk is. Of hij nu bij jullie is in de bergen van Oostenrijk, op zijn logeeradres of thuis met gezelschap: zorg dat hij houvast heeft aan bekende rituelen. Comfortabele ligplaatsen liefst met materialen waar de eigen geur aan zit, dezelfde eet- en uitlaatmomenten, met de bijbehorende vanzelfsprekendheden en genoeg aandacht waarbij hij ook echt gezien wordt. Instrueer je oppas zorgvuldig over jullie gewoontes en kijk bij een pension wat de mogelijkheden zijn om de verzorging zo persoonlijk mogelijk te maken.

Hoe leuk vakantie voor de meesten van ons ook is, de hond heeft er eigenlijk weinig tot niets mee. Honden leven in het nu en hebben, zeker als ze het goed bij je hebben, geen enkele behoefte aan verandering. Onrust, drukte en onduidelijkheid verstoort hun welbevinden. Onze regelstress en daaruit voort komende korte lontjes geven onze honden een groot gevoel van ongemak.

Wil je jouw honden relaxt houden in dit proces? Dan is de enige optie om ‘zo normaal mogelijk te doen’, in de voorbereiding, tijdens de vakantie en jazeker, ook bij thuiskomst als de koffers leeg moeten en de wasmachine overuren draait. En één ding is zeker: niet alleen onze honden hebben daar baat bij… ook wij gedijen beter een zo normaal mogelijke gang van zaken!

 

Foto: Franka op vakantie, Oostenrijk, 2015 door Suze Steenbergen

 

Op vakantie? Doe normaal!